Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Καραγκούνης:Να γίνει διαχωρισμός κρατουμένων

Την ανάγκη να γίνει διαχωρισμός μεταξύ κρατουμένων ήπια και βαριάς εγκληματικότητας επεσήμανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».
Αναφερόμενος στη δημιουργία κέντρων κράτησης για όσους ενέχονται σε οικονομικά εγκλήματα, τόνισε : «Δεν μιλάμε ούτε για στρατόπεδα κράτησης, ούτε για κέντρα κράτησης. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει επιτέλους να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ κρατουμένων ήπιας και βαριάς εγκληματικότητας... Κάναμε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή -που στην ουσία επιτέλεσε το έργο της και θα έρθει και στη Βουλή- και στα αγροτικά καταστήματα θα κάνουμε κάποιες υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε εκεί ...».

O κ. Καραγκούνης έκανε λόγο για διαμόρφωση παλαιών σωφρονιστικών ιδρυμάτων και διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία όταν θα υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες.
"Είπαμε στις αγροτικές φυλακές να κάνουμε κάποιες κατασκευές, όπου εκεί θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων...
Μέχρι να φτάσουμε όμως και σε αυτό το επίπεδο, είπαμε σε πρώτη φάση αν μπορέσουμε να έχουμε άμεσα ένα στρατόπεδο, εντός Αττικής με μία γρήγορη και κατάλληλη διαμόρφωση, ώστε να στείλουμε εκεί και αυτούς που διώκονται για οικονομικά αδικήματα ή κρατουμένους με ποινές μέχρι δύο έτη. Έχουμε 848 κρατουμένους που έχουν αυτές τις ποινές. Θα μπορούσαμε λοιπόν και να αποσυμφορήσουμε τις φυλακές και βεβαίως να κάνουμε πράξη τον διαχωρισμό των κρατουμένων ... Σαφέστατα δεν μπορούμε και δεν υπάρχει περίπτωση -αυτό ούτως ή άλλως θα γίνει σε συνεργασία με τη Θέμις Κατασκευαστική-, να κάνουμε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανταποκρίνονται στις βασικές συνθήκες", ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν έχει βρεθεί χώρος, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι περιμένουν την απάντηση του υπουργού Άμυνας, του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

"Η πρώτη εικόνα δείχνει 1.000 άτομα, περίπου, στις φυλακές. Είναι ικανός αριθμός... Και βέβαια, δεν μένουμε σε αυτό μόνο, διότι βασική θεσμική αλλαγή που μπορεί να γίνει -πέρα και από κάποιες άλλες-, είναι το βραχιολάκι. Το βραχιολάκι κατατείνει προς αυτό. Σε τι; Σε έναν πληθυσμό που σε υπόδικους έχουμε 4.386, αλλά και σε καταδίκους -με κάποιους όρους που επιβάλλει ο νόμος-, θα μπορούσαμε να έχουμε και εκεί αποσυμφόρηση των φυλακών με την ηλεκτρονική επιτήρηση. Κάτι το οποίο έρχεται σύντομα στη Βουλή", πρόσθεσε ερωτηθείς για τι πληθυσμό μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε εμπλεκόμενους σε οικονομικά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου