Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πώς θα φύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - 70 φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται


 

 

Του Ανδρέα Μπελεγρή
Μετά τις διαδικασίες – express σε δομές και προσωπικό σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προκύψουν ποιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014. Ο συνολικός αριθμός τους θα είναι 15000, εκ των οποίων οι 4000 θα αποχωρήσουν από την εργασία τους εντός του 2013. Ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν συντάξει συγκεκριμένη λίστα φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 70 φορείς. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσου Βολουδάκη, η λίστα είναι διαφορετική από εκείνη που είχε συντάξει ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού η σημερινή ηγεσία του υπουργείου έχεις σταθμίσει διαφορετικά τις ανάγκες του Δημοσίου Τομέα.
Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι των Οργανισμών που πρόκειται να καταργηθούν θα βρεθούν πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να απολυθούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι των Οργανισμών των υπουργείων εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και βάση των εκτιμήσεων των νομικών συμβούλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν προστατεύονται από την μονιμότητα που προβλέπεται στο σύνταγμα. Έτσι πολλοί από αυτούς θα λάβουν την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο θα έχει υπάρξει αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ όλων των υπαλλήλων των φορέων των υπουργείων. Από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα προκύψουν κυρίως «οι αδύναμοι κρίκοι» του προσωπικού του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα έχει ζητήσει να ανανεωθεί το προσωπικό των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου θα δοθούν κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης όσων βρίσκονται τρία χρόνια πριν την σύνταξη.
Βασικό κριτήριο για την παραμονή ενός υπαλλήλου θα αποτελέσει η θέση ευθύνης που κάλυπτε το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό φαίνεται ότι πιο εύκολα θα διασώζονται όσοι βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και παράλληλα απέχουν αρκετά από το να βγουν στην σύνταξη. Επιπλέον οι επιτελείς του Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι από μια βίαιη αναδιάρθρωση του δημοσίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η θεσμική μνήμη και γι’ αυτό θα προσεχτεί να μην υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών.
Επιπρόσθετα, για κάθε υπάλληλο σημαντικό ρόλο για την παραμονή τους θα παίξουν οι γραμματικές γνώσεις. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή υπαλλήλων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη δημόσια διοίκηση. Υπ’ όψιν, επίσης, θα ληφθεί η προϋπηρεσία των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, πλην της πρόσληψής τους. Ακόμα θα ληφθεί υπ’ όψιν ο πειθαρχικός φάκελος του εξεταζόμενου, καθώς και η ικανότητές του να επιτυγχάνει τους στόχους της υπηρεσίας, όπως τίθενται από τον προϊστάμενό του.
Πάντως πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου θα βρεθούν όσοι βρίσκονται στις υπηρεσίες τους, χωρίς να έχουν περάσει από καμία διαγωνιστική διαδικασία, είτε πρόκειται για ΑΣΕΠ ή για αξιοκρατική διαδικασία μοριοδότησης. Αυτοί οι υπάλληλοι θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο του ΑΣΕΠ. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι σε φορείς και οργανισμούς περισσότεροι από τους μισούς έχουν προσληφθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, ιδίως από την προηγούμενη δεκαετία και παλαιότερα.
Τέλος το ΑΣΕΠ θα αναλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκηρύσσει διαγωνισμούς αναπλήρωσης των περισσότερων 15000 κενών θέσεων.


Πηγή:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου