Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Θρίλερ με την έναρξη του Eurogroup - Ενημέρωση των υπ. Οικονομικών από τον J. Dijsselbloem - Νέα συνάντηση Αναστασιάδη με Rompuy και Barroso

Αγωνία στις Βρυξέλλες - Πιέσεις για κούρεμα 50-60% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου
(ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)
Κούρεμα 50-60% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου (άνω των 100.000 ευρώ), περιλαμβάνει η νέα πρόταση της τρόικας, σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου. Οι διαπραγματεύσεις των Κυπρίων με την τρόικα συνεχίζονται, με τη Λευκωσία να αντιτίθεται στην πρόταση. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να βρίσκεται ξανά σε συνάντηση με τον Herman van Rompuy και τον Jose Manuel Barroso. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται ενημέρωση των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Κάποιες πληροφορίες, πάντως, θέλουν το Eurogroup να αναβάλλεται για αύριο το πρωί, στις 7.
Νωρίτερα, το newmoney.gr μετέδιδε:
Με καθυστέρηση περίπου 4 ωρών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τη δεύτερη συνάντησή του για σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ Herman van Rompuy και της Κομισιόν Jose Manuel Barroso. Έπειτα από τη συνάντηση, που διήρκεσε 20 λεπτά, άρχισαν οι προετοιμασίες για την έναρξη του Eurogroup.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δεν θα κήρυσσε την έναρξη της συνεδρίασης εάν η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν αγεφύρωτη. (Όπως άλλωστε απέφευγε να κάνει από τις 7 το απόγευμα, οπότε ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για την έναρξη της συνάντησης).
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τη συμφωνία να "κολλά" κυρίως στα 9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή Τράπεζα από το μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ELA. Η τρόικα απαιτεί να επιβαρύνουν αυτά τα 9 δισ. ευρώ την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της συγχώνευσης της τράπεζας με την “καλή” Λαϊκή που θα προκύψει από τη διάσπαση.
Όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τραβά κόκκινη γραμμή και εμφανίζεται διατεθειμένος ακόμα και να παραιτηθεί, αντί να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία.
Η κυπριακή πλευρά αντιπροτείνει τα 9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή από τον ELA να επιβαρύνουν όλες τις κυπριακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργατικών, και όχι μόνο την Τράπεζα Κύπρου.
Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ούτε η Λαϊκή αλλά ούτε και η Τράπεζα Κύπρου είναι βιώσιμες.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες απέδιδαν την αρχική αναβολή του Eurogroup, από τις 7 το απόγευμα για τις 9, να κάνουν λόγο για καθυστέρηση που οφείλεται στην “έλλειψη προόδου”, κατά τις απογευματινές διαβουλεύσεις.
Όπως είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, ο λόγος της καθυστέρησης του Eurogroup είναι γιατί οι συζητήσεις πριν από τη συνεδρίαση καθυστέρησαν πέραν του χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι πριν από το Eurogroup, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης και των σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι το τελευταίο λεπτό, είναι το γεγονός ότι η είδη της αναβολής του Eurogroup έγινε γνωστή την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν στο κτίριο του Συμβουλίου.
Προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schaeuble δήλωσε: “Ελπίζω ότι έχουμε μία λύση, αλλά η Κύπρος πρέπει να δει την κατάσταση με ρεαλισμό”.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter είπε ότι υπάρχει “κοινή θέληση” για να βρεθεί μία συμφωνία απόψε. Τάχθηκε, επίσης, κατά της κρατικοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο της διάσωσης της Κύπρου.
Ο Γάλλος ομόλογός της, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία λύση που να κρατά την Κύπρο μέσα στην Ευρωζώνη.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες σε συνεχή επαφή με την Βουλή
Η κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Βουλή ώστε εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία, να ψηφιστεί αμέσως από το κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όπως αναφέρει το ΡΙΚ, τους ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
Ο στόχος είναι η άμεση ψήφιση της αναμενόμενης συμφωνίας από την κυπριακή βουλή.


Πηγή: | newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου