Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Εξαιρούνται βρεφονηπιακοί, ωδεία και γυμναστήρια από το "φακέλωμα" πελατών

Του Κωστή Πλάντζου
"Οπισθεν ολοταχώς" κάνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να συγκεντρώσει στοιχεία για διασταυρώσεις δαπανών για γυμναστήρια, ωδεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, "ακυρώνει" εν μέρει τις εντολές για "φακέλωμα" πελατών που πληρώνουν συνδρομές και δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
Η εγκύκλιος εξαιρεί από τις διατάξεις αυτές τα ωδεία και τις μουσικές σχολές, τις σχολές χορού, τις σχολές πολεμικών τεχνών, τις σχολές οδήγησης και τα γυμναστήρια.
Επίσης δεν θα ζητούνται ονομαστικά στοιχεία για διασταυρώσεις από το ΚΕΠΥΟ για όσους πληρώνουν δίδακτρα σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς (εκτός των νηπιαγωγείων), κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και σχολές οδήγησης,
Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, που ανέκυψε ήταν ότι με βαση το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης, που αντικατέστησε τον ΚΒΣ, δεν απαιτείται η έκδοση ονομαστικής απόδειξης. Κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να τηρούν προσωπικά στοιχεία των πελατών τους για να τα στέλνουν για διασταύρωση στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να φορολογηθούν με τεκμήρια όσοι δεν τα δηλώνουν.
Καθώς όμως η εγκύκλιος δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ισχύος, παραμένει άγνωστο αν η εξαίρεση ισχύει μόνο από εδώ και μπρος (χρήση 2013 και μετά) ή και αναδρομικά για το 2012. Τα στοιχεία για έως το 2011 πάντως, θα έπρεπε τυπικά να έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σχετική διορία έληξε τέλος Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτηρίων θα εξακολουθούν να αποστέλλουν ονομαστικά στοιχεία, όπως πχ. Πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, ιδιωτικά ΙΕΚ, νηπιαγωγεία, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ινστιτούτα σπουδών, επαγγελματικές σχολές και τεχνικές σχολές.


Πηγή: .newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου