Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Νέο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή αύριο, λένε τα ξένα πρακτορεία


 

Ετοιμάζεται νέα πρόταση με κούρεμα άνω των 100.000 ευρώ μετά το "όχι" τρόικας, Ρωσίας

Νέα πρόταση επεξεργάζεται η Λευκωσία, με στόχο να την παρουσιάσει στη Βουλή αύριο, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από την απόρριψη του κυπριακού Σχεδίου Β από την τρόικα και τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η νέα πρόταση φαίνεται να επιστρέφει στο αρχικό σενάριο για “κούρεμα” των καταθέσεων, εξαιρώντας, ωστόσο, τα ποσά έως 100.000 ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει φορολόγηση των καταθέσεων με συντελεστή χαμηλότερο εκείνου που προβλεπόταν αρχικά (9,9%).
Για να καλυφθεί το εναπομείναν ποσό, η Κύπρος προσανατολίζεται στο εξής Σχέδιο Β':
*Δημιουργία καλής και κακής τράπεζας. Στην καλή θα περάσουν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια και στην κακή οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι η κακή τράπεζα να εκκαθαριστεί σε έξι μήνες.
* Συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
* Πώληση της Λαϊκής Τράπεζας, από την οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να βρεθούν 3 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη της επιστροφής στο αρχικό σχέδιο έρχεται έπειτα από την πολύ ψυχρή υποδοχή που έτυχε το κυπριακό Σχέδιο Β' από την τρόικα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ σκληρή στάση από τους ξένους πιστωτές, οι οποίοι ουσιαστικά είπαν πως η Κύπρος έπρεπε να έχει εγκρίνει από την Κυριακή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Πάντως, η τρόικα επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να δώσει το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, αρκεί η Κύπρος να βρει τα υπόλοιπα χρήματα.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ψυχρή υποδοχή της Κύπρου και στη Μόσχα. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ και χαλάρωση των όρων του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, έληξαν χωρίς αποτέλεσμα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αφού ο αξιωματούχος θα παραμείνει στη Ρωσία όσο χρειαστεί για να κλείσει τη συμφωνία.
Εμπόδιο στη συμφωνία αυτή, ωστόσο, αποδεικνύεται η έλλειψη ενθουσιασμού από τη ρωσική πλευρά, καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με την Ευρώπη για χάρη μιας τόσο μικρής χώρας, όπως είναι η Κύπρος.
Εξάλλου, η συμφωνία που επιχειρείται να κλείσει με τη Ρωσία δεν είναι απλή, καθώς πρόκειται για μια συνολική λύση, με νέο δάνειο, αναδιάρθρωση του προηγούμενου και ενδεχομένως και τραπεζικές εξαγορές, κάτι που σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο.


Πηγηnewmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου