Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οι νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ θα δημιουργήσουν περισσότερα θύματα, λέει η ΕΣΕΕ

Την αναστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων μεταβολής του καθεστώτος είσπραξης ΦΠΑ, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις θεσμοθετημένες επιχειρηματικές οργανώσεις που θα καταλήξει σε ένα λειτουργικό σύστημα, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά «θύματα», θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και εντέλει, αντί να αυξήσει, θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η διαμαρτυρία της ΕΣΕΕ βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κάθε υπόχρεος θα κάνει τη δήλωσή του στις 20 του μήνα ανά τρίμηνο, θα καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της και το σύνολο του ποσού έως τις 30 του ίδιου μήνα, αν δεν θέλει να έρθει άμεσα αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

«Όπως είναι αυτονόητο, σημειώνει η Συνομοσπονδία, με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου».

Οι συγκεκριμένες αλλαγές, κατά τον κ. Κορκίδη, δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη για την επιχειρηματικότητα ώρα.

Σε μία αγορά που, όπως διαπιστώνει, κυριαρχείται από την κρίση και την ύφεση, το υφιστάμενο σύστημα, με όλες τις ατέλειές του, δίνει μία ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μία ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να περάσουν στη μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.


6/3/2013
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου