Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ουτε ενας βουλευτής στη Κύπρο δεν ψήφισε το νόμο για το κούρεμα των καταθέσεων

 
20130319-203836.jpg
Με 36 κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής απέρριψε κατηγορηματικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο για επιβολή φόρου στις καταθέσεις, όπως είχε απαιτήσει το Eurogroup.
Επειτα από μια συνεδρίαση που κυμάνθηκε σε δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι του Κυπριακού λαού αποφάσισαν να πουν ακόμη ένα εγάλο «όχι» αυτή τη φορά στην απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων.
Χαρακτηριστικό της ολοκληρωτικής άρνησης των βουλευτών είναι το γεγονός ότι το κυβερνητικό ΔΗΣΥ, το κόμμα του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, απείχε από την ψηφοφορία, ενώ 36 ήταν οι ψήφοι κατά.
Τα εναλλακτικά σενάρια της επόμενης ημέρας
Η κυπριακή κυβέρνηση, πλέον, καλείται να βρει έναν τρόπο ώστε να εξοικομηθούν τα απαιτούμενα 5, δισ. ευρώ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρή, παρά τις φήμες που τον θέλουν να έχει υποβάλλει την παραίτησή του, βρίσκεται στη Μόσχα για να διαπραγματευθεί με τη ρωσική πλευρά ένα πιθανό σενάριο με βοήθεια απόο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν για να συζητήσουν για περαιτέρω συνεργασία.
Δεύτερη εναλλακτική παραμένει το «Σχέδιο Β» που μελετάει η κυπριακή πλευρά με στόχο τον εσωτερικό δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας για να καλύψει το μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσω ενός εσωτερικού δανείου θα μπορέσει να μαζευτεί το ποσό της τάξης των 5,2 δισ.
Υπό συζήτηση είναι ακόμη και ένα νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου