Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αποσύρθηκε ο χάρτης με τις σχολές που καταργούνται & συγχωνεύονται

 


           
Αποσύρθηκε ο χάρτης με τις σχολές που καταργούνται & συγχωνεύονταιΑποσύρθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του ως... τελικού σχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, η υπουργική τροπολογία με το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, με τον οποίο μάλιστα θα συμπληρώνονταν τα μηχανογραφικά για τις φετινές εξετάσεις για πανεπιστήμια και ΤΕΙ ! Την απόσυρση της υπουργικής τροπολογίας δεν την ανακοίνωσε το υπουργείο, αλλά έγινε γνωστή από σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ...
Να σημειωθεί, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ απευθύνουν δριμύ «κατηγορώ» για τον τρόπο που ενήργησε ο υπουργός Παιδείας και τα τετελεσμένα που δημιούργησε με την χθεσινή ανακοίνωσή του για τις σχολές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι κινήθηκε «στα όρια της νομιμότητας το Υπουργείο Παιδείας με τη δημοσιοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου πριν από την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για το σχέδιο «Αθηνά». Η ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει ότι ο υπουργός προχώρησε σε «λογικές μη ακαδημαϊκές. Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε», τονίζει.
Τι ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας
Τα Τμήματα του «νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας» κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα , ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας . Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129, ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, που ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι προϊόν διαβούλευσης. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Πατήστε εδώ να δείτε την κατάσταση των νέων πανεπιστημιακών σχολών
Πατήστε εδώ για να δείτε την κατάσταση των νέων σχολών ΤΕΙ
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά:
«Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».
ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρθηκε η υπουργική τροπολογία
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Προτού υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας ακυρώνοντας το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης του Υπουργείου είναι το σχέδιο «Αθηνά 3» που όπως και τα προηγούμενα δυο σχέδια αποτελεί προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών έξω από κάθε ακαδημαϊκή φιλοσοφία και κριτήρια που υποτίθεται ότι έχει το Υπουργείο.
Έχει ήδη ακυρωθεί η δέσμευση του Υπουργείου προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα υπάρξει νέα μεταβολή πριν τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, γεγονός που για άλλη μια φορά υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Σήμερα το μεσημέρι απεσύρθη – ελπίζουμε οριστικά - η περίφημη Υπουργική τροπολογία που αδικαιολόγητα παρουσιάστηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, ορίζοντας ότι με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Κατευθύνσεις σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Ο αγώνας μέχρι της οριστικής απόσυρσης του σχεδίου διάλυσης των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι δίπλα σε όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στην πολιτική διάλυσης που ακολουθεί το Υπουργείο».
ΔΗΜΑΡ: Δεν συμφωνήσαμε ποτέ με αυτό που παρουσιάστηκε

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Ερευνάς της ΔΗΜΑΡ για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη:
«Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσιοποίηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ο οποίος προήλθε μέσα την προσθαφαίρεση ιδρυμάτων και τμημάτων υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές. Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε.
Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι:
1. Αντίθετα με ότι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν συνεκτική και αφορούσε (α) την κατάργηση των τμημάτων που πάνω από το 50% των φοιτητών ήταν κάτω από τη βάση του 10 (β) τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους (γ) την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία μεγάλων σχολών στη βάση των διεθνών προτύπων και (δ) την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο κράτησε αποσπασματικά τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στα Ιόνια νησιά. Η ομοσπονδοποίηση των 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική και ούτε έγινε σχετική πρόταση από τη ΔΗΜΑΡ.
2. Αντίθετα με ότι προβλεπόταν στο Ν. 4009/2011 και 4076/2012 δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Ο νόμος προβλέπει την τεκμηριωμένη εισήγηση του υπουργού στα συμβούλια των ιδρυμάτων και στην Αρχή Διασφάλισης της ποιότητας [ΑΔΙΠ] στην Γ/θμια Εκπαίδευση και τη έκφραση της γνώμης των συμβουλίων διοίκησης και της ΑΔΙΠ. Οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν. Σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΣΔΕΠ, η απάντηση του υπουργού ήταν ασαφής και προβληματική.
3. Αντίθετα από ότι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, το σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπουργείο παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου [Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, κλπ] προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση ΠΔ. Χωρίς να την έχει διασφαλίσει δημοσιοποιεί το μηχανογραφικό δελτίο».πηγηeklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου