Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Απάτες με επιστροφή ΦΠΑ και σε συνεταιρισμούς του νομού μας

 

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, φθάνουν οι επιστροφές ΦΠΑ που έλαβε παρανόμως, τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας
Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκκαθαρίσεις που κάνουν οι εφορίες, φθάνουν οι επιστροφές ΦΠΑ που έλαβε παρανόμως, τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα
Η παράνομη είσπραξη έγινε με βάση τις πρακτικές ιδιωτών αγροτών οι οποίοι ελάμβαναν από επιτήδειους «εμπόρους» εικονικά τιμολόγια για δήθεν παραγόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων.
Πάνω από 244 εκατ. ευρώ φαίνεται να εισέπραξαν παράνομα, χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί στο διάστημα από το 2006 έως το 2011 Με τα τιμολόγια αυτά ανά χείρας εκπρόσωποι συνεταιρισμών φέρονται να εισπράττουν 8% επιστροφή ΦΠΑ από τις εφορίες. Ενα επιπλέον 3% ελάμβανε μετρητοίς από τους αγρότες ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων με σκοπό να το αποδώσει στην εφορία ως συνδρομή από τα μέλη τους προς τον ΕΛΓΑ, αλλά φυσικά ουδέποτε το έκανε.
Οπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι 37.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί εισέπραξαν παρανόμως από το 2006 έως το 2011 περίπου 244 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών, τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια, η χρήση ανύπαρκτων ΑΦΜ και οι αχυράνθρωποι που είχαν αναλάβει έναντι αμοιβής να κάνουν τη βρόμικη δουλειά είχαν πολλαπλασιάσει έως και 1.000% την παραγόμενη αγροτική σοδειά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι παράγει η χώρα οπωροκηπευτικά ή καλαμπόκι σχεδόν όσο η Γαλλία!
Και εφοριακοί
Η έκταση της απάτης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και βασίστηκε κυρίως στην έλλειψη ελέγχων από πλευράς εφοριών. Φαίνεται όμως ότι πίσω από τις «εξαπατημένες» εφορίες κρύβονταν πιθανότατα και συνεργοί επίορκοι εφοριακοί. Με βάση ενημέρωση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, στο Κιλκίς τέσσερις συνεταιρισμοί είχαν αναγάγει σε μόνιμο καθεστώς την υφαρπαγή ΦΠΑ. Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ν. Αγιονερίου, παρότι δεν είχε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2006, ΦΜΥ, ΕΛΓΑ και συγκεντρωτικές τιμολογίων, φέρεται να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ για τα έτη 2005 έως 2010 1,55 εκατομμύριο ευρώ. Στα ίδια βήματα και ο αγροτικός συνεταιρισμός Πολυκάστρου. Δεν είχε υποβάλει οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ, ΕΛΓΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων. Εντούτοις έλαβε συγκεντρωτικό ποσό επιστροφής 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Ο αγροτικός συνεταιρισμός Αξιοχωρίου Κιλκίς έλαβε επιστροφή ΦΠΑ 34.000 ευρώ. Η Ενωση αγροτικών συνεταιρισμών έχει υπαχθεί στην περαίωση του νόμου 3888/10, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,74 εκατομμύριο ευρώ και φέρεται να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ για τα έτη 2005 έως 2010 11,88 εκατομμύρια ευρώ!
Ανάλογο πάρτι επιστροφής ΦΠΑ φαίνεται ότι στήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, και στο Νομό Πρέβεζας. Ο αγροτικός συνεταιρισμός πώλησης κηπευτικών και δενδροκομικών προϊόντων Πρέβεζας με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 447.891 ευρώ για τις οποίες δεν έγιναν ρυθμίσεις, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ για το έτος 2011 382.040 ευρώ. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας οφείλει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,32 εκατομμύρια ευρώ και φέρεται να εισπράττει επιστροφή ΦΠΑ (για τα έτη 2005 έως 2011) συνολικά 16,3 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Αγρίνιο διαπιστώθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια Δυτικής Ελλάδας ότι 28 αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών έλαβαν τα τελευταία πέντε χρόνια από επιστροφές ΦΠΑ 600.000 ευρώ χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Στη Βοιωτία υπό έλεγχο είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ΑΡΜΑΤΟΣ, ΘΗ-ΒΩΝ και ΝΕΟΧΩΡΑΚΗ Βοιωτίας. Στην Ημαθία σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ εμπλέκονται πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Πρόκειται για το συνεταιρισμό Αγίου Γεωργίου (όπου κατασχέθηκαν 2.280 στελέχη πλαστών φορολογικών στοιχείων και σφραγίδες σε σπίτι αγρότη ο οποίος έλαβε επιστροφή ΦΠΑ 1,1 εκατομμύριο ευρώ), το συνεταιρισμό Διαβατού (ανύπαρκτος με ξύλινη σφραγίδα και εικονικό ΑΦΜ), το συνεταιρισμό του Αγίου Παύλου, της Επισκοπής (έλαβε επιστροφή ΦΠΑ 318.000 ευρώ) και του Λουτρού Ημαθίας. Στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, την Αργολίδα και τη Σπάρτη ελέγχονται από το ΣΔΟΕ πέντε-έξι συνεταιρισμοί.
Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου