Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονική απάτη "σαρώνει" και στο Αγρίνιο (φωτο)

 

Δεκάδες , ίσως και εκατοντάδες συμπολίτες έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης από το διαδίκτυο με σελίδα που "κλειδώνει" τον υπολογιστή και καλεί τους χρήστες να πληρώσουν... πρόστιμο
Οι υπολογιστές όπως φαίνεται είναι αρκετά ευάλωτοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , ακόμη και εάν είναι εγκατεστημένο αντιβιοτικό και "εισβάλλει" είτε μέσω ιστοσελίδων που δεν έχουν επαρκή ασφάλεια, είτε ακόμη και μέσω συνδέσμων που στέλνονται και από γνωστά στους χρήστες e-mail. Μόλις το πρόγραμμα μολύνει τον υπολογιστή, όλα τα προγράμματα στην επιφάνεια εργασίας σβήνουν και εμφανίζεται μια σελίδα που έχει και... φωνητική ειδοποίηση και που λέει στον χρήστη πως ο υπολογιστής έχει κλειδώσει από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ! Στους λίγο ψαγμένους, είναι εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται για απάτη αλλά υπάρχουν και άτομα που σπεύδουν να... πληρώσουν τους ηλεκτρονικούς απατεώνες.

Η απάτη αυτή σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από την Ουκρανία και έχει δεχθεί αρκετές παραλλαγές από... "τσακάλια" του είδους με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις το κλείδωμα του υπολογιστή να είναι αρκετά πολύπλοκο να αντιμετωπιστεί. Γι' αυτό όσοι... μολύνονται να μην πανικοβάλλονται και να απευθύνονται άμεσα σε ειδικούς που με διάφορους χειρισμούς αφαιρούν το επίμαχο πρόγραμμα, που όπως είπαμε όμως, έχει υποστεί αρκετές παραλλαγές και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί και απαιτείται format στον υπολογιστή. Για όσους δεν έχουν μολυνθεί μεγάλη προσοχή στις σελίδες που ανοίγουμε, ακόμη και σε e-mail με συνδέσμους από γνωστές διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου