Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Συμφωνία στις βασικές αρχές για την Κύπρο


Διασπάται η Λαϊκή - Η Τρ. Κύπρου επιβιώνει με κούρεμα (που ωστόσο δεν προσδιορίζεται ακόμα) και επιβαρύνεται με τα 9 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την ΕΚΤ η Λαϊκή - Χωρίς κούρεμα στις άλλες τράπεζες

 

Σε συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, με κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, κατέληξαν τρόικα και Κύπρος, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία δεν προσδιορίζει το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, όμως, αυτό φημολογείται στο 30-40%.
Η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, και θα έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους 10 δισ. ευρώ. Μέρος του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της.
"Έχουμε συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης. Η συμφωνία εγκρίθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και από το Eurogroup.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία, η συμφωνία προβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και το κλείσιμό της. Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100.000 ευρώ θα περάσουν στην "κακή" τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις αυτές θα "παγώσουν" και θα υποστούν μεγάλες ζημιές, που μένει να φανούν.
Όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες είναι εγγυημένες. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί με ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες, ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 35 δισ. ευρώ.
Πιθανολογείται ότι η συμφωνία ίσως να μην χρειαστεί έγκριση από την κυπριακή Βουλή, εάν θεωρηθεί ότι καλύπτεται από το νόμο περί εξυγίανσης των τραπεζών, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου