Σε τροχιά ανασχηματισμού εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο Μέγκα, ο κ Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει το matrix24.gr ότι δηλαδή οι έλεγχοι της τρόικας αλλά και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν οι βασικοί λόγοι που καθυστερούσαν έναν… προαποφασισμένο ανασχηματισμό.
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται να αναβάλει τις αποφάσεις μέχρι τουλάχιστον και το γαλάζιο συνέδριο του Ιουνίου, κατανοεί πλήρως ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και συνεπώς η ανάγκη εσωκομματικών ισορροπιών θα υποχωρήσει κάτω από το βάρος της ανάγκης υλοποίησης του προγράμματος.
Εχθές, στο Μέγκα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πρόθεση να ξανασυζητήσουν με τον Αντ. Σαμαρά και τον Φ. Κουβέλη για μία καλύτερη και πιο αποτελεσματική κυβέρνηση και προσέθεσε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση με πολιτικά του στελέχη, εφόσον συμφωνήσει με την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Την ίδια στιγμή και ο κ. Φ. Κουβέλης  φέρεται πλέον να αποδέχεται πλέον την αναγκαιότητα των αλλαγών έστω κι αν αυτές θα περιλαμβάνουν κάποιον εκ των υπουργών (Μανιτάκης, Ρουπακιώτης) που η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αμετακίνητες στη θέση τους θα παραμείνουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης), Δημ. Τάξεως (Δένδιας), Εξωτερικών (Αβραμόπουλος), Εθν. Άμυνας (Παναγιωτόπουλος) και Παιδείας (Αρβανιτόπουλος). Σε τροχιά παραμονής είναι και οι Ευρ. Στυλιανίδης, παρά τις έντονες ενστάσεις Βενιζέλου που επιθυμεί στέλεχος με εκσυγχρονιστικό προφίλ αλλά και τις τριβές που είχε ο κ. Στυλιανίδης με κυβερνητικά στελέχη και το οικονομικό επιτελείο. Υπέρ της παραμονής του συντελεί και η στενή σχέση που διατηρεί με το Γερμανό εντεταλμένο για την Ελλάδα κ. Χ.Γ. Φούχτελ. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η χρονιά θα σωθεί από τον τουρισμό και, λογικά, η Όλγα Κεφαλογιάννη θα παραμείνει στο Υπουργείο ενώ, προφανώς, αμετακίνητος στο πλευρό του Πρωθυπουργού, ως Υπ, Επικρατείας, παραμένει ο Δημ. Σταμάτης.
Από εκεί και πέρα, όλα είναι πιθανά. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο το χαρτοφυλάκιο θα περιορισθεί καθώς ο όγκος έργου ήταν υπερβολικός, κάτι που αποδείχθηκε από την τοποθέτηση Βιρβιδάκη ως υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ.
Στο Υγείας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνολική αναδόμηση καθώς Ανδ. Λυκουρέντζος και Μ. Σαλμάς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενώ ανοικτή παραμένει και η σύνθεση του Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ο Ευ. Βενιζέλος επιθυμεί την παραμονή του Αθ. Τσαυτάρη κι αν η θέση του «περάσει» τότε εκτός υπουργείου θα βρεθεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Δεδομένες μοιάζουν οι αλλαγές στο υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου οι καθυστερήσεις είναι πολλές. Ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει στην αποπομπή του εκλεκτού του Ευ. Λιβιεράτου και τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Γιάννης Μανιάτης.
Πιθανή είναι η αντικατάσταση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη όπως και του Μακεδονιας – Θράκης Θ. Καράογλου, στη λογική της… αξιοποίησης και άλλων βουλευτών της ΝΔ. Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν σε επίπεδο υφυπουργών ώστε να θεραπευθούν αδυναμίες, όπου υπήρξαν, αλλά και να δοθεί χαρτοφυλάκιο στα στελέχη της γαλάζιας Κ.Ο. που βρίσκονται στην… αναμονή.
Μανιτάκης και Ρουπακιώτης
Ζητούμενο αποτελεί τί θα γίνει με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. Ο πρώτος διαχειρίζεται τη διοικητική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα κινητικότητας και παρά τις κατά καιρούς εντάσεις με το Μαξίμου μοιάζει να έχει καταλήξει σε ένα modus vivendi με τον Πρωθυπουργό ενώ τρέχει και η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μαξίμου και Μανιτάκης έχουν πλέον ευθυγραμμισθεί έναντι των πιέσεων της τρόικας για απολύσεις και μοιάζει πιθανό να συνεχίσουν να συνεργάζονται, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η… έκπληξη. Ως προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το Μαξίμου ενώ πολύ πρόσφατα η πρωτοβουλία του για αναψηλάφηση δικών που κρίνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκάλεσε την άρνηση των βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και τη σκληρή αντιπαράθεσή του με το Γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο.πηγηmatrix24.gr