Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς στην τελική ευθεία για την απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Έκλεισε και επισήμως η συμφωνία μεταφοράς του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστίες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε επικοινωνία των δύο ανδρών.
"Έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε ότι διευθετήθηκε το θέμα της απόσχισης των ελληνικών υποκαταστημάτων τω κυπριακών τραπεζών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υπό τις παρούσες συνθήκες, με σημαντικά οφέλη για την κυπριακή πλευρά", αναφέρει το ανακοινωθέν της Κυπριακής Προεδρίας.
Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
"Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: "εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της"
Στις 16:00 συνεδριάζει το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εξετάσει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Νωρίτερα το Newmoney.gr έγραφε:
Έτοιμο είναι το ελληνικό σχέδιο για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά θα ενταχθούν στην Alpha Bank ή την Τράπεζα Πειραιώς. Και αυτό γιατί και οι δύο θέλουν κυρίως το κομμάτις της Τράπεζας Κύπρου και κατ' επέκταση θα λάβουν και εκείνο της πρώην Laiki Bank, νυν CPB Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές και των δύο τραπεζών κρίνονται ικανοποιητικές.
Η Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνει ανεξάρτητη.
Πηγές απ' το υπ. Οικονομικών τονίζουν στο Newmoney.gr ότι τα πάντα είναι έτοιμα και αυτό που απομένει είναι να εγκριθούν τα σχετικά διατάγματα απ' τη Λευκωσία για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την κατάθεση του ελληνικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο τράπεζες κρίθηκε ότι είναι έτοιμες για την απορρόφηση, αφού έχουν έτοιμη την υποδομή λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας συγχώνευσης της Εμπορικής απ' την Alpha Bank και της ΑΤΕ απ' την Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι θα είναι σχετικά εύκολο τα τερματικά τους να συνδεθούν με τα κυπριακά υποκαταστήματα απ' την Τρίτη κιόλας.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου