Του Βαγγέλη Δουράκη
«Όλα είναι ανοιχτά» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την συνάντηση της τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα, για αυτό και το επόμενο διήμερο οι επαφές ανάμεσα στους δανειστές και υπουργούς της Κυβέρνησης θα «πυκνώσουν» ώστε να κλείσουν ένα – ένα τα κεφάλαια πριν ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για την Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη το βράδυ.
Επόμενος σταθμός των ραντεβού της τρόικα ο Αντώνης Μανιτάκης με το «καυτό» θέμα της διαθεσιμότητας- κινητικότητας – αποχωρήσεων να είναι στο τραπέζι. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Μανιτάκης και παρουσιάστηκε στην τρόικα δεν έδειξε να τους συγκινεί. Επιμένουν να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό προς αποχώρηση υπαλλήλων, πριν φύγουν από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρυσή τομή αναμένεται να βρεθεί στο μέτωπο των σαρωτικών συγχωνεύσεων και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αν περάσει αυτή η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αποκλείεται οι δανειστές να δεχθούν, οι απολύσεις να αναβληθούν για το 2014.
Βέβαια, η υποχώρηση αυτή συνδέεται άμεσα με το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων: Δεν αποκλείεται και το 2013 να συνεχίσει να καταβάλλεται το χαράτσι ακινήτων και να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η σκληρή αυτή σύσταση ανήκε στον Πολ Τόμσεν και η δικαιολογία του ήταν ότι υπάρχει υστέρηση σε φόρους από πολλά μέτρα. Θεωρεί την παράταση υποχρέωσης καταβολής του χρέους σίγουρα λεφτά στο ταμείο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι βέβαια απόρροια του ότι δεν τα βρήκαν στον ενιαίο φόρο. Παρουσιάστηκαν ουκ ολίγα σενάρια που όμως απέρριπτε ο κ. Τόμσεν.
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία Αθήνα και τρόικα μοιάζει να είναι κοντά: Οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 24 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 48 δόσεις. Ζητούν όμως διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.
Για τα κόκκινα δάνεια, που αφορούν στα στεγαστικά, η τρόικα φαίνεται να συγκλίνει στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την αποπληρωμή μόνο των τόκων για τέσσερα χρόνια για όσους έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 25.000 ευρώ ετησίως, για ανέργους και πολύτεκνους.
«Κουβέντα» έγινε «υπό τη σκιά» των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αλλά, κυρίως, του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου και για αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου να επιφέρει νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα και έτσι η τρόικα αναμένει το όνομα αυτού που θα αναλάβει ως επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως δε, ανέφερε ο παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δεν ετέθη ζήτημα από τους πιστωτές να πληρωθεί η θέση από ξένον τεχνοκράτη.πηγη.matrix24.gr