Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συζητάνε γενικό κούρεμα 15%, ενώ η τρόικα βάζει θέμα διάσπασης και της Τρ. Κύπρου

Κούρεμα όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 15% αλλά και διάσπαση όχι μόνο της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, ζητά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα.
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επιχειρούν, με 10ο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρουν στη Βουλή, να αποτρέψουν τη διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου, προωθώντας κούρεμα μεγαλύτερο του 15% στις δικές της καταθέσεις (και όχι στο σύνολο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος). Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ύψος του κουρέματος στο 25%. Στόχος της κίνησης είναι να συγκεντρώσει η τράπεζα τα 3,1 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι πέφτει από την κυπριακή πλευρά και η πρόταση για μικρότερο κούρεμα στις υπόλοιπες τράπεζες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι”, για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα από τις εκροές καταθέσεων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Κύπριο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Λευκωσία συζητά με την τρόικα την υιοθέτηση φόρου άνω του 10% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
“Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ”, είπε η ίδια πηγή.
Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα, η τρόικα ανεβάζει τον πήχυ των κεφαλαίων που ζητά να βρει η Κύπρος, προκειμένου να δώσει το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, κατά 900 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί όπως λέει, έχουν επιδεινωθεί οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος εκροών από το τραπεζικό σύστημα.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου