Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πλαφόν στις ημερήσιες αναλήψεις τα 100 ευρώ - θα επιβληθεί και εβδομαδιαίο όριο ανάληψης χρημάτων

Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, ίσως και αύριο, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και τις αναλήψεις 
Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το εάν θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο αλλά και το ποια έκτακτα μέτρα στις συναλλαγές θα επιβληθούν.
Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που μεταβιβάζονται στον όμιλο Πειραιώς. Οι διαπραγματεύσεις του επιτελείου της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκονται από το Σάββατο στην Κύπρο, με τις κυπριακές αρχές έχουν ολοκληρωθεί και άμεσα θα υπογραφεί η τελική συμφωνία.
Το πρωί, ο Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι αύριο, Τρίτη, οι τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν, αλλά θα επιβληθούν ειδικά μέτρα όπως πλαφόν στις αναλήψεις. Νωρίτερα όμως ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, τόνιζε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.
Την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες ότι αναμένει και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).
Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ , Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.
Εντωμεταξύ, εβδομαδιαίο όριο ανάληψης χρημάτων ανά καταθέτη από τα γκισέ των τραπεζών ετοιμάζεται να θέσει η κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Σε περίπτωση που ο ο καταθέτης δεν ξοδέψει όλο το ποσό αυτό, το υπόλοιπο που θα περισσέψει θα μπορεί να προστεθεί στις αναλήψεις του δικαιούχου για την επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πιο θα είναι το ύψος του ποσού αυτού.
Θα απαγορευτούν όλες οι μετακινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό και θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάζει τα όποια αιτήματα και θα δίνει εξουσιοδότηση.
Τα ειδικά αυτά μέτρα εκτιμάται ότι έχουν ισχύ από 3 έως 6 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο αναλήψεων είναι πλέον 100 ευρώ ημερησίως.


Πηγή: | newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου