Δουλεία με «φούντες» περιμένει τους οικονομικούς εισαγγελείς αφού η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν αρκετή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», δύο νέες λίστες αποκαλύπτουν Έλληνες που έστελναν τα χρήματά τους στο εξωτερικό με σκοπό να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.
Η εφημερίδα αναφέρει πως η ύπαρξη της πρώτης λίστας, η λεγόμενη λίστα Λιχτενστάιν, ήταν γνωστή από το… 2007 χωρίς ωστόσο να την έχουν ερευνήσει οι αρχές. Το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Α. Μπέζας, είχε πει μετά από τον θόρυβο που είχε προκληθεί ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Παρόλα αυτά, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε… σιγή, μέχρι το 2010 που έγινε γνωστό ότι η λίστα βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος.
Η λίστα Λιχτενστάιν
Είναι μία λίστα με ονόματα καταθετών που είχε αντιγράψει υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενστάιν, Χάινριν Κίμπερ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται 4.527 ονόματα καταθετών Ελλήνων και Γερμανών. Το 2006-2007 οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας καταβάλλουν το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράζουν τη λίστα. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση η γερμανική εισαγγελία και ασκεί διώξεις σε όσους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό.
Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Λονδίνο
Και στο Λουξεμβούργο όμως έφτασαν οι «κρυφές» μεγαλοκαταθέσεις αφού σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σχεδόν 4.200 άτομα ελέγχονται για τους εκεί λογαριασμούς τους.
Την Ολλανδία επέλεξαν άλλοι 104 Έλληνες, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε λίστα που δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι έχουν στην κατοχή τους χωρίς να τα έχουν δηλώσει, θαλαμηγούς και σκάφη πολυτελείας, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 4 εκατομμύρια ευρώ.
Σχεδόν 600 Έλληνες προτίμησαν το Λονδίνο για τις αδήλωτες συναλλαγές τους, οι οποίο φαίνεται ότι έχουν στην κατοχή τους πανακριβά ακίνητα.                 matrix24.gr