«Καμία νέα χαριστική ρύθμιση» ήταν η εντολή της τρόικας που υιοθετήθηκε αμέσως από το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές για να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι τα χρέη τους προς την εφορία».
Πάντως και οι δύο υφισταμένες ρυθμίσεις δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα των φορολογούμενων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η πρώτη ρύθμιση (ν. 3888/2010) που προβλέπει την εξόφληση της βασικής οφειλής σε 48 δόσεις, επιτρέπει μεν την μείωση των προσαυξήσεων αλλά μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληρώσει προκαταβολικά τις πρώτες 26 δόσεις. Η δεύτερη ρύθμιση που προβλέπει την τακτοποίηση μόνο της συνολικής οφειλής, δηλαδή χωρίς μείωση των προσαυξήσεων.
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φθάσει τα 55,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2011       matrix24.gr/