Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Καθόρισε τους στόχους της διετίας ο Κατσιφαρας

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της θητείας μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας που συνήλθε με τη νέα της σύνθεση
Ο Περιφερειάρχης, όπως φαίνεται και από την εισήγηση του, υπήρξε καυστικός για την κατάσταση που παρέλαβε από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

«Στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις για την καταξίωση του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας στη συνείδηση της κοινωνίας» και στη συνέχεια έκανε μια συνοπτική αναφορά σε αυτήν πρώτη διετία τονίζοντας τα παρακάτω σημεία:

-Την σημαντική προσπάθεια για να επιτευχθεί μια πολιτική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου σε υψηλό επίπεδο.

-Την παραλαβή ενός νεκρού ΕΣΠΑ που του δόθηκε ζωή.

-Την ανάληψη χρεών και υποχρεώσεων ύψους 35 εκατ. ευρώ και παρά αυτό το επαχθές βάρος οι λειτουργίες της Περιφέρειας κρατήθηκαν όρθιες.

-Την παραλαβή ενός χρεοκοπημένου και ανύπαρκτου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που εξυγιάνθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ένα καθαρό τοπίο έργων και παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης καθόρισε τους στόχους της επόμενης διετίας σύμφωνα με τους οποίους η Περιφέρεια καλείται να μετατραπεί σε βασικό αναπτυξιακό πόλο και ταυτόχρονα σε πόλο πολιτικής και θεσμικής αναφοράς για όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από τις κεντρικές πολιτικές, χωρίς να βρίσκουν στήριξη και αρωγή. «Οφείλουμε να είμαστε κοντά και δίπλα στους πολίτες με ειλικρίνεια, σεβασμό και ανθρωπιά και να λειτουργήσουμε ως αρωγοί στα μετερίζια των κοινωνικών αγώνων», τόνισε ο Απόστολος Κατσιφάρας προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης εξειδίκευσε τους βασικούς στόχους της διετίας ως εξής:

-Στροφή στην αγροτική οικονομία και παραγωγή αφού από εκεί αναμένεται, σε μεγάλο βαθμό, η παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας.

-Ολοκλήρωση των έργων που σχεδιάστηκαν και εντάχθηκαν σε προγράμματα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. «Ζητώ κατάλογο με δέκα έργα ανά περιφερειακή ενότητα και με ευθύνη των τοπικών αντιπεριφερειαρχών που θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικά σε κατασκευαστικό επίπεδο.

-Στροφή και έμφαση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ από όλους τους δικαιούχους που είναι οι Δήμοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. «Το οφείλει να είναι η χρονιά με τις καλύτερες επιδόσεις στην εκτέλεση των έργων και στην απορρόφηση των πιστώσεων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

-Συνέχιση της πολιτικής του εξορθολογισμού στα οικονομικά της Περιφέρειας με μείωση των δαπανών όπου είναι εφικτό και υπάρχουν περιθώρια.. Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης ζήτησε στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού, συστηματική διεκδίκηση πόρων και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ταχύτητα στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

-Προετοιμασία της Περιφέρειας για την 5η Προγραμματική Περίοδο, που θα πρέπει να γίνει τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Εξάλλου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα όπως είναι η λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής, η σύνταξη Οργανισμού της Περιφέρειας, ενώ κατέληξε ζητώντας από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να στηρίξουν τους νέους βοηθούς του Περιφερειάρχη, να εργαστούν με πνεύμα συνεργασίας, συλλογικότητας και αλληλοστήριξης, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να διατηρούν στενή επαφή με τους φορείς και τους πολίτες.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Υφαντής, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Χαράλαμπος Καφύρας, Γιώργος Αγγελόπουλος, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.

Τέλος, σημειώνεται ότι εντός των προσεχών ημερών, θα γίνει και νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή των βοηθών Περιφερειάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου