Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχία ή φιάσκο;


Σκεπτικισμός στην Αστυνομία, σε σχέση με την εμπλοκή αστυνομικών στο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Τελικά εξαρθρώθηκαν και τα... δίκτυα πληροφοριών;
Αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο ρεπορτάζ απ’ την εφημερίδα «Επενδυτής», εκτιμώντας ότι η διάσταση που προβάλει, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου. Στην εφημερίδα  «Συνείδηση» αυτό ακριβώς είχε ως πρώτο σχόλιο επισημανθεί, ότι δηλαδή "η μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης… κατέστρεψε ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριοδοτών, που αναμφίβολα θα οδηγούσε σε νέες και σημαντικές συλλήψεις εμπόρων. Συλλήψεις και εξαρθρώσεις κυκλωμάτων που για να επιτευχθούν, οι υπηρεσίες Δίωξης εννοείται πως θα πρέπει να βρουν την άκρη του νήματος, μέσα στον ίδιο το χώρο. Ότι ακριβώς δηλαδή έκανε και η Δίωξη του Αγρινίου. Εκτός κι αν υπάρχει άλλος τρόπος μαγικός, να εντοπίζει κανείς τα κυκλώματα…"

Σε κάθε περίπτωση ο σκεπτικισμός είναι έντονος και πολλοί πλέον συμφωνούν πως με την "αποκάλυψη"  του κυκλώματος, ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριών και πιθανότατα επιχειρήσεις, τινάχτηκαν στην κυριολεξία στον αέρα και πολύ δύσκολα θα βρεθούν πληροφοριοδότες αλλά και αστυνομικοί που θα ρισκάρουν για να δουν τελικά τις συνομιλίες τους "στα μανταλάκια". Το πλήγμα που πραγματικά υπέστη γενικότερα η Δίωξη Ναρκωτικών στη χώρα μας, απομένει να το δούμε το επόμενο διάστημα


Του ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ – Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ (Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013)


"ΤΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ των αστυνομικών υπηρεσιών και οι σκοτεινές σχέσεις του υποκόσμου με την Αστυνομία αναδεικνύονται από τις τελευταίες έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μας.

Αν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μίλησε για εξάρθρωση ενός τεράστιου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και για τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας, οι ίδιοι οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το όλο θέμα, δεδομένου ότι η εμπλοκή ορισμένων συναδέλφων τους – με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τις επίσημες ανακοινώσεις – δεν διευκρινίζεται σε τι βαθμό συνιστά διαφθορά χαρακτήρα και άλλες επίμεμπτες συμπεριφορές με κίνητρο τον χρηματισμό ή αν πρόκειται για την προσπάθειά τους να συλλάβουν άλλους εμπόρους ναρκωτικών, κατά τη συνήθη αστυνομική πρακτική.

Όπως λένε, το γεγονός ότι η ίδια η ηγεσία της Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα αμέσως τα τρία μόνο από τα επτά φερόμενα ως μέλη της πολυμελούς σπείρας εμπορίας ναρκωτικών, ενώ οι ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ήταν επίσης ελάχιστες (ανεπισήμως γίνεται λόγος για περίπου 100 γραμμάρια διαφόρων ειδών), ίσως δικαιολογεί εκείνους που κρατούν αποστάσεις.

Αναμένουν δε να λάμψει η αλήθεια, όταν και όποτε εξεταστεί επ’ ακροατηρίω η εγκληματική δράση των συναδέλφων τους. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί μαζικής εμπλοκής αστυνομικών σε κυκλώματα ναρκωτικών, εκβιαστών κ.λ.π. εξελίχτηκαν σε φιάσκο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται στην εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 58 άτομα, από τα οποία 51 ιδιώτες (οι περισσότεροι χρήστες), καθώς και επτά αστυνομικοί. Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 29 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης και 3 αστυνομικοί, ενώ αναζητούνται άλλα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και το τρίτο ηγετικό μέλος της. Άλλα πέντε μέλη βρίσκονται έγκλειστα σε διάφορες φυλακές, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει δέκα άλλους πολίτες και τέσσερις ακόμα αστυνομικούς.

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή ορισμένων κατηγορούμενων αστυνομικών, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι υποστηρίζουν, σχετίζεται με την εκ του νόμου προβλεπόμενη «συνεργασία» με άτομα που ήδη κατηγορούνται για ναρκωτικά και είναι διατεθειμένα να δώσουν πληροφορίες προκειμένου να επιτευχθεί η εξάρθρωση σοβαρότερων συμμοριών.

Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια τον κ. Δένδια να μιλήσει για ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και να ανακοινώσει ότι «η πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μία ακόμη ένδειξη της προσήλωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν σε αυτή στο έργο που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε και της αφοσίωσής τους στην προστασία του κοινωνικού συνόλου»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου